Detta är SpotCity 2008. Till SpotCity 2009 ››

 • Vi måste komma vidare

  Vi måste skapa ett bra klimat för diskussionerna om stadens framtid. Det finns ingen tid att förlora. Vi kan inte luta oss tillbaka och säga att det är en kommuns eller ett stadsbyggnadskontors ansvar. Även om det är det. För när det gäller stadsplanering utsätts demokratin för särskilda prövningar. Stadens arkitektur påverkar våra liv och ämnet angår alla – men vi kan inte rösta om den.

  Arkitektur är ett ofantligt ämne. Här ryms områden som vart och ett bildar ett eget universum; form och ljus, ingenjörskonst, visioner om framtiden, minnen och kulturarv och alla de praktiska funktioner husen byggs för att tjäna. Allt det som gör arkitekturen specifik och som delvis skiljer den från konsten: att vi också ska bo, arbeta, shoppa och leva i husen.

  Det är bland annat därför det är intressant att diskutera arkitektur. När kommunikationen fungerar. Den är angelägen och vi kan lägga aspekter på den allt eftersom som vi behagar. Och trots att ordet arkitektur betyder byggnadskonst – Wingårdh ser sig som konstnär och vi kan diskutera om han är det eller inte – så är arkitekturen inte högtidlig. Mitt eget kök är en del av den. Ditt likaså.

  Vad ska vi då göra? Vi måste förstås ta oss igenom alla de motstridiga debatter där en säger blandstad, en annan ’Se Bilbao!’ och en tredje som oftast tror sig veta bäst talar om ekonomin. Men det gäller att finna beröringspunkter, fortsätta, utan att utesluta något. För att försöka se komplexiteten som en svindlande möjlighet istället för ett problem.

  Då kan stadsplaneraren hänga med av bara farten!

  2008-02-15 19:01 by Tomas Ferm

  • Var förs diskussionerna om stadens framtid som du talar om? Jag saknar platser! Eller du menar väl inte att den här webbsidan skulle bli det forum som ska påverka stadsplaneringen i stort och förändra kommunens beslutsprocesser? Utan forum blir det du talar om bara tomma ord eller en vacker berättelse.
   Jag har för visso sett att insändare ibland kan påverka opinionen. Det gäller i första hand dagstidningarnas Ordet är fritt och kanske radions Ring P1, två arenor som finns för vanligt folk. Men då talar vi om avgränsade, konkreta frågor, om att korrigera sträckningen på en väg eller höjden på några byggnader. Välkommen till verkligheten!

   2008-02-22 17:00 by Bengt L

  • Jag har den uppfattningen att insändare och andra opinionsyttringar nästan alltid är negativa. I bästa fall kan enstaka enskilda frågor bli påverkade av olika särintressen, men här figurerar oftast kroniskt missnöjda nejsägare. Positiva saker som stora grupper vill ha, bostäder för hemlösa eller större satsningar på kollektivtrafik blir det inte diskussion om. Om orsaken till varför det är så kan vi bara spekulera. Som jag ser det finns det inte någon som tar hand om sådana, positiva strömningar. Fastän de finns, det är ju sådant som vi talar om dagligen! Att det ligger till så här, det får folk att känna sig ensamma och jag också, fastän jag vet att jag inte är det.

   2008-02-25 14:06 by Vitsippan i Mölndal

  • Det kan kanske ligga något i det du säger. Men du är själv negativ när du påstår att de som protesterar kommer till tals medan de som har positiva idéer går tysta. Spotcity verkar nu bli något så när i enlighet med de ursprungliga idéerna. Det är för mig positivt. Här på sidan kommer förmodligen fler att skriva när projektets genomförande närmar sig – och Spotcity är inte ensamt. Det finns en mängd bloggar om arkitektur och det stora lokala exemplet är ju den diskussion Mark Isitt fått igång i Göteborgsposten.

   2008-05-21 11:30 by Tomas Ferm

  • RABFZW nrzapphccbpl, [url=http://ypvvoiisgaqf.com/]ypvvoiisgaqf[/url], [link=http://twbqtjoknnvi.com/]twbqtjoknnvi[/link], http://youbssiarbja.com/

   2010-02-15 21:18 by UulDWfxuNmJMKcSQEk

Comment / Create new thread / Discussions