• De där stadsborna

  Innan jul deltog jag i en flash mob, vilket innebär att en grupp människor innan de kommer till en plats har bestämt sig för en serie handlingar som de ska utföra gemensamt. En betraktare som inte vet om den planering som skett innan upplever det som att några utan anledning plötsligt börjar göra samma saker. Det var i Nordstan, och efter att vi stått stilla en stund med våra ryggar mot julgranen började vi långsamt långsamt gå åt samma håll i passagen ut mot Brunnsparken. Det var en märklig, nästan surrealistisk upplevelse, att bara det att vi var många som tillsammans gick långsamt kunde sätta den vanliga hastigheten i relief. Det var som att vi skapade ett annat rum mellan oss, utan något material alls. Det var som att vi med våra kroppars långsamhet sa: det sätt som saker är på nu är inte den enda möjligheten.

  De där arkitekterna
  I stadsbyggnadsdiskussionen på Stadsmuseet onsdagen den 13: e februari så diskuterades bland annat hur Anneli Hulthén, ordförande i byggnadsnämnden, såg på arkitekternas roll. Jag fastnade för en mening hon sa i förbifarten, och som innehöll mycket indignation: på 60-talet hade arkitekter stor makt och där ser vi hur bra det blev. Meningen sa flera saker på en gång. Den sa att miljonprogramsbygget fortfarande är en viktig del av bilden av arkitekter och vad de sysslar med, men den sa också något om de styrande i Göteborgs inställning till de områden som byggdes under 60-talet.
  När det gäller det sistnämnda vill jag bara säga ok, vi har analyserat dessa områdens brister nu, låt oss se deras tillgångar och gå vidare och bygga ihop dem med resten av stan. Det är dags att inse samma sak om dem som stadsbyggnadsdirektören Lars Ivarsson under diskussionen på Stadsmuseet sa om Norra älvstranden; det tar tid för nybyggda områden att bli levande städer, flera lager måste till.
  Men när det gäller det förstnämnda så finns det all anledning att fundera över varför det fortfarande är så att arkitekter sammankopplas med storskaligt industriellt byggande? Är det kanske för att de byggbolag som blev stora under miljonprogrammets tid fortfarande är stora och för att många arkitekter fortfarande ritar inom detta system?

  De där stadsborna och de där arkitekterna
  Ofta ses arkitekter som människor med makt, som bestämmer över hur vanligt folk ska ha det. Och det finns verkligen mycket kring själva yrkesrollen att vara kritisk till, men arkitektur i sig, som kunskapsområde, är inget ont. Arkitektur och planering som kunskap kan möjliggöra fantastiska möten och skapa nya ramverk. Det är vem arkitekten sammankopplar sin kunskap med som blir det avgörande. Precis som Joakim Forsemalm skrev i sitt inlägg här på sidan – vilka kopplingar som görs mellan vilka aktörer är det väsentliga i maktdiskussionen. Om arkitekter agerar med nya typer av aktörer i Göteborg så kan vi tillsammans och i fysisk form säga: det sätt som saker är på nu är inte den enda möjligheten.

  2008-02-21 22:08 av Vanja Larberg, undersökande arkitekt

  • Hej Vanja.
   Det var intressant att läsa ditt inägg. Om jag förstår dig rätt har du tappat tålamodet och uppmanar arkitekterna att samarbeta med andra, nya aktörer och helst vända både stadsbyggnadskontor och byggnadsnämnd ryggen. Även om du inte uttryckte dig så drastiskt kan jag hålla med dig. Anneli Hultén har vid ett flertal tillfällen uttryckt genuint förakt gentemot hela arkitektkåren. Och jag förstår inte att man accepterar att en ordförande i byggnadsnämnden har en sådan inställning. Bör inte regionens arkitektkår vara stadsbyggnadskontorets/byggnadsnämndens närmsta samarbetspartners? Hur ska vi annars kunna utveckla Göteborg till att bli en bra stad med intressant arkitektur? Men för att knyta an till det du skrev. Problemet är väl att det inte finns så många andra aktörer att välja på. Vilka menar du att arkitekterna ska koppla upp sig mot?


   2008-05-21 10:54 av PeteR

Kommentera / Skapa nytt ämne / Inlägg